A Télapóról szólt a mese csütörtökön délután a Szántó Utcai Tagóvodában. Ebben még semmi különös nincs. Abban már inkább, hogy a mesélő Sarkadi Kiss János, a Csiky Gergely Színház színésze volt.

Az meg egyenesen szokatlan, hogy a csütörtöki mesefélórák – elmondása szerint – számára legalább annyi tanulsággal szolgálnak, mint a gyerekeknek. Mert a mai világban nem egyszerű feladat fenntartani a gyerekek igen hamar lankadó figyelmét.
– Amikor a legkisebb fiam elkezdett a Szántó óvodába járni, akkor kezdtem mesélni az ovisoknak heti egy-egy alkalommal – mondta el érdeklődésünkre Sarkadi Kiss János –, s most ősszel már harmadik éve jövök csütörtökönként, amikor csak a munkám engedi. Az óvodavezetővel általában egyeztetünk arról, hogy adott héten éppen milyen mese aktuális, próbálunk olyat választani, amelyik illeszkedik az óvoda programjának az aktualitásaihoz. Most éppen a Mikulás és a karácsony a téma. 

Sarkadi Kiss János szerint, azon túl, hogy a gyerekek persze élvezik a mesét, számára is rendkívül tanulságos egy-egy ilyen félóra. – Ugyanis azt veszem észre, hogy nagyon beszűkült a gyerekek ingerküszöbe, pillanatok alatt elveszíthetjük a figyelmüket, s azt újra visszanyerni nem könnyű feladat – mondta. – Valahogy azt látom, hogy a mostani mesék kicsit olyanok, mintha az írójuk nem igazán tudna vagy akarna a gyerekek fejével gondolkodni. 

Mesefélórán a színészMesefélórán a színészÚgy érzem, a régi, klasszikus mesék még a mai világban is sokkal inkább alkalmasak arra, hogy fenntartsák a picik érdeklődését. A mai mesekönyvek általában óriási, színes illusztrációkkal készülnek, amit gyakran nem is lát a gyerek mesélés közben. Szerintem viszont sokkal hasznosabb volna, ha a gyermeki fantáziára hagynánk, hogy megszülessenek egy-egy meséhez az illusztrációk. Egy másik tanulság számomra is, hogy mindenképpen hasznos, ha a meseírók megjelenés előtt elmesélnék írásaikat gyerekeknek még a kiadásuk előtt, s figyelnék a reakcióikat.

Csütörtökönként szól a meseCsütörtökönként szól a meseFodor Zoltánné tagóvoda vezető szerint, az ovi mind a négy csoportjába járó gyerekeknek szól csütörtökönként a mese, s persze az óvónőknek is, akiket az intézmény fő értéke, a művészeti nevelés terén is segít a mesedélután.

Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kultura/ovodaba-jar-a-szinesz-mesedelutanokat-tart-sarkadi-kiss-janos-a-kicsiknek-696486